Het uithalen van grappen met nietsvermoedende voorbijgangers lijkt de nieuwste rage te zijn onder reclamemakers. Z24 maakte een selectie van de laatste grappen die viraal gingen op het internet.
Een kinderwagen met daarin een huilende horrorbaby teisterde de afgelopen dagen de straten van New York.
Het bleek om een reclamestunt te gaan voor de film Devil’s Due die vanaf 17 januari in de Amerikaanse bioscopen draait. (Vanaf 23 januari in ons land.)
Binnen een dag werd het filmpje meer dan 3 miljoen keer bekeken via YouTube. Daarmee is het een zogenoemde viral video. Het duidt op een marketingtechniek waarbij je met behulp van sociale netwerken in mum van tijd naamsbekendheid krijgt omdat je virtueel over de tong gaat.
Een opmerkelijk filmpje dat door miljoenen mensen bekeken en gedeeld wordt, is daar een uitstekend middel voor. Bijkomend voordeel voor de partijen achter dit soort filmpjes is dat ze een stuk goedkoper zijn dan een ouderwets reclamespotje maken en reclamezendtijd kopen om het aan potentiële klanten voor te schotelen.
Betrek publiek erbij
Een nieuwe trend binnen de virale marketing lijkt nu het betrekken van nietsvermoedend publiek bij een stunt te zijn.
Het filmpje ter promotie van de film Devil’s Double heeft in de opzet eng veel weg van een promofilmpje voor de horror-klassieker Carrie in oktober 2013. Ook dit filmpje werd binnen een dag meer dan 3 miljoen keer bekeken.
Niet alleen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan hebben ze overigens kaas gegeten van deze techniek. Al in 2012 kwam de Belgische tv-zender TNT met een actie die al snel viraal ging op het net. In het volgende filmpje is te zien hoe er op een stil dorpsplein een drama-knop is geïnstalleerd. Met een simpele druk op de knop gebeurt er plots van alles op dit stille pleintje.
In Australië kwam brouwer TUI op het idee om bier door de leidingen van een willekeurig huis te laten lopen in plaats van water. Al kreeg het filmpje minder bekijks dan de horror-grappen uit de VS, de reactie van de nietsvermoedende bewoners wanneer er pils uit de kraan komt in plaats van water is onbetaalbaar.
Ook grote merken hebben deze manier van reclame maken ontdekt. Dit filmpje van een bekende auto coureur die een proefrit maakt met een blikje Pepsi, ging ook in no-time viraal op het internet.
Bij dit laatste filmpje moet echter wel aangetekend worden dat het hele gebeuren in scène zou zijn gezet. Niet verwonderlijk want het gebruiken van publieke stunts voor het maken van een viraal reclamefilmpje is niet zonder risico's. De grap kan immers helemaal verkeerd landen bij het nietsvermoedende publiek dat zich vervolgens tegen de makers van het filmpje kan keren, waarschuwen experts in het tijdschrift Business Week.
Lees ook
Vier vuistregels voor een succesvolle ‘viral video’
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl